Dzisiaj imieniny obchodzą: Marleny, Edwarda, Seweryna Solenizantom życzymy wielu Łask Bożych
Jesteś tutaj: HomeSprawozdanie parafialne za rok 2016

Sprawozdanie parafialne za rok 2016

Znalezione obrazy dla zapytania sprawozdanieMinął już rok 2016, warto zatem pokusić się o krótkie podsumowanie wydarzeń i inwestycji, które udało się przeprowadzić w tym okresie w naszej parafii.

Dzięki życzliwości i ofiarom wiernych oraz współpracy z Radą Gminy Sokoły w minionym roku gruntownie odnowiono jeden z zabytkowych pomników na cmentarzu. Wycięto – zgodnie z pozwoleniem konserwatora zabytków – kolejne drzewa przy murze cmentarnym, przygotowano projekt oświetlenia alejek cmentarnych, dokonano remontów na plebanii, w domu parafialnymi. a przy budynkach gospodarczych ułożono kostkę brukową.

Dużym obciążeniem finansowym dla Parafii jest wywóz śmieci z cmentarza na który wydano w roku 2016 r. - 19.750 zł. Z racji pogrzebu w domu zmarłego zbierane są ofiary do puszki – przeznaczone są one na dowolny cel charytatywny – wybrany przez rodzinę zmarłego. Z puszek pogrzebowych zebrano w roku 2016 - 13.400 zł. Ofiary te zasiliły Dom Dziecka w Zambrowie, hospicjum w Łomży, hospicjum dla chorych dzieci w Białymstoku, Ośrodek dla dzieci w Perkach Karpiach, pomoc w leczeniu chorego Bartka Stypułowskiego, DPS w Dworakach Staśkach, DPS w Łomży, Caritas Diecezjalny, parafialne duszpasterstwo dzieci i młodzieży, oraz  Radio Maryja i Telewizję Trwam. Ofiary zbierane do puszek z racji pogrzebu, w roku 2017, przeznaczone będą na budowę Groty Matki Bożej Fatimskiej przy naszej Bazylice.

Nasza parafia w roku 2016 była Centrum Dekanalnych Dni Młodzieży. Gościliśmy młodzież z Białorusi, odbył się u nas Festiwal Dni Młodzieży. Organizowaliśmy pielgrzymki m.i.n: do Włoch, Hiszpanii, Lourdes, po Sanktuariach Litwy, na spotkanie z Ojcem Świętym Franciszkiem w Częstochowie. Dzieci i młodzież uczestniczyły wspólnie z księżmi w  koloniach  wakacyjnych, w Zakopanem i w Bułgarii. W tych dniach młodzież przebywa z księdzem Mariuszem w Rydze na Łotwie, na spotkaniu Taize. Organizowaliśmy turnieje piłki halowej, wyjazdy na lodowisko, do kina, na spotkania modlitewne i dni skupienia do Łomży i Ostrożnego.

Nasza parafia posiada stronę internetową która ma  prawie 150.000 wejść. Na stoliku pod chórem przez cały rok wyłożone są, do nabycia, dewocjonalia, obrazy, modlitewniki, przy kaplicy Matki Bożej Sokolskiej ustawiony jest świecznik elektroniczny gdzie możemy zapalając lampkę wotywną zanosił naszej podziękowania, prośby i modlitwy do Boga za wstawiennictwem jego Matki – Maryji.

W roku 2016 w naszej parafii było 59 chrztów, 22 śluby, 70 pogrzebów, 41 dzieci przystąpiło do I Komunii Świętej, a 54 osoby przystąpiły do bierzmowania.

W roku 2017 będziemy nadal kontynuować prace przy renowacji zabytkowych pomników na cmentarzu, planujemy wykonać oświetlenie alejek cmentarnych. Przy Bazylice planujemy wykonać dużą, kamienną Grotę Matki Bożej Fatimskiej – z racji przypadającego 100 lecia objawień w Fatimie. Będziemy duszpastersko pracować z dziećmi, młodzieżą tak, aby nasza parafia była coraz piękniejsza administracyjnie i gospodarczo, a duchowo byśmy mogli być blisko Boga. Za wszystkie ofiary i wszelką życzliwość składamy serdeczne Bóg zapłać - DUSZPASTERZE :)

Kancelaria

czynna pon. – pt.:
8:00–9:00 i 16:00-17:00
Sprawy „pilne”, odwiedziny chorych  i związane z pogrzebami załatwiamy poza godzinami kancelaryjnymi.

Kalendarz

« Październik 2017 »